Úplňková jóga 2022
14. 3. 202210 let se studiem Jóga Bedřichov
5. 9. 2022Jaro, konkrétně měsíc duben, je dle TČM obdobím, které přináleží játrům, nejen jako samotnému orgánu, ale i celému systému v těle, který vyživuje meridián jater. Jaro je také čas, kdy můžeme detoxikovat naše tělo, a právě játra si to zaslouží nejvíce, protože pracují celý rok, aby naše tělo očišťovalo od toxinů.
Jak můžeme zlepšit funkci našich jater
Bylinkami:
Ostropestřec mariánský, pampeliška lékařská, jablečník obecný, jaterník trojlaločný, pýr plazivý, čekanka obecná, řebříček obecný
Pravidelným pohybem a správným dýcháním, hlavně venku v přírodě a pokud možno se alespoň na 30 minut denně vystavit slunečním paprskům
Naučit se pracovat s emocemi: emocí jater je vztek a zlost. Důležité je tyto emoce nepotlačovat, ale dát jim volný průběh.
Masáž samotného meridiánu jater: vnitřní strana palce na noze, dále po vnitřní straně nohy, přes třísla, nahoru podél žeber až k jejich horní straně, k bodu, který leží přímo na žebrech kolmo pod bradavkou. Zkuste celou dráhu projet prsty nejprve nahoru a pak dolů a tím obnovit tok energie v celé dráze a podpořit jeho funkci.
Aromaterapie: Toku energie v játrech napomáhají citrusové vůně: citron, grep, pomeranč, bergamot, pro zlepšení trávení se hodí také máta, rozmarýn a heřmánek.
Vynechat zatěžující potraviny: alkohol, káva, sladkosti, bílé pečivo, smažená jídla, tučné maso a uzeniny, tučné mléčné výrobky, chemické léky, „éčka“ a konzervanty.
Játra podpoříme zelenými potravinami, protože játra jsou posilována zelenou barvou. Doporučují se potraviny a byliny, které můžeme v tomto období již nalézt v přírodě anebo si je můžeme vypěstovat: pampeliška, kopřiva, medvědí česnek, pažitka, špenát, chřest, naklíčená zrna …
A takto nějak by mohl vypadat náš oběd
Polévka z medvědího česneku (alá špenátová)a šťouchané brambory s pampeliškou(4 porce)0,5 kg brambor
0,5 kg mladých pampeliškových listů
5 stroužků česneku
100 ml olivového oleje
sůl, pepř
Oloupané a na větší kusy nakrájené brambory uvařte v osolené vodě do měkka, po uvaření vodu slejte, ale nechejte si ji stranou.
Mezitím, co se budou vařit brambory, spařte pampeliškové listy horkou vodou a dejte je na chvíli do studené vody, aby se zachovala čerstvá zelená barva.
Pak na olivovém oleji krátce osmahněte na plátky nakrájený česnek, pak přidejte uvařené brambory, spařené listy pampelišky, dochuťte solí a pepřem a event. přilijte vodu z brambor. Měla by to být řídká směs (jako bramborová kaše), jako příloha k rybě, samostatně, anebo se salátem.Pokud nebudete chtít použít pampelišku, lze ji nahradit medvědím česnekem nebo čerstvým špenátem.