Ajurvéda rozděluje rok na 3 období:
Důležitou zásadou je věnovat pozornost hlavně tomu období, ve kterém převládá vaše dóša. To znamená, pokud jste Pitta, která je zatížená nejvíce v létě, tak si právě v tomto období musíte obzvlášť dát pozor na svou životosprávu. Nyní je leden, takže se právě nacházíme v období Kaphy. Pokud u vás převládá Kapha, pak je právě tato dóša ve studeném období ještě více zesílená.
Zima je období, kdy se můžeme obracet více dovnitř, naslouchat svému tělu. Přešli jsme z rychlé, suché, drsné a vzdušné Váty, která ovlivňovala podzim a začátek zimy, do vlhké a zemské, těžké, nehybné Kaphy. Ajurvéda je v zimě především o udržování tepla, vyživování těla zahříváním, vařenými pokrmy s aromatickým kořením.
Snídaně: teplá kaše z ovesných (bezlepkových) vloček s teplými švestkami a se skořicí, čaj mátový, zázvorový nebo tulsi
Oběd: Zeleninová nebo dýňová polévka, kičadySvačina: kořeněné lassi, hrst mandlí
Večeře: Zeleninová polévka nebo zeleninové sabží
KIČADY (výživné luštěninové jídlo) – 4 osoby
1 šálek rýže basmati – namočit alespoň na hodinu do vody, pak propláchnout a nechat okapat na sítku
1 šálek čočky nebo munga – namočit přes noc, 2x propláchnout ráno a dopoledne před vařením (červená čočka se nenamáčí dopředu, pouze propláchne)
1 šálek kořenové zeleniny na malé kostičky, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 čili paprička, sůl, hrst koriandru, koření
Ve velké pánvi rozpálit 2 PL ghí, pak 1/2 ČL černých hořčičných semínek, až začnou pukat, postupně přidávat koření a stále míchat, aby se nepřipálilo: 1/2 ČL římského kmínu, 2 stroužky česneku na plátky, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 ČL kurkumy, 1 ČL garam masaly, nastrouhané 2 cm zázvoru.
Pak přidat okapanou rýži a luštěninu, chvíli restovat, pak postupně přilévat horkou vodu. Pak přidat zeleninu, snížit teplotu na minimum, přikryté pod pokličkou dusit do měkka za stálého podlévání a opatrného míchání (až 5 šálků vody celkem) – cca 40 min.
Dochutit solí, citronovou šťávou, sekaným koriandrem.
Takto připravené kičady si můžete dát po 1 porci do krabiček, zachladit a pak třeba vzít s sebou do práce a pak samozřejmě ohřát. Vydrží v chladu max. 3 dny.
KOŘENĚNÉ LASSI (2 porce)
1 šálek vody
1 šálek jogurtu (nebo napůl s Cottage) nebo mandlového jogurtu pro vegany
3 PL medu
¼ ČL skořice
¼ ČL sušeného zázvoru
¼ ČL černého pepře
¼ ČL římského kmínu
4 semínka kardamomu
Vše rozmixovat, pít při pokojové teplotě.
Dobrou chuť 🙂