Ajurvédské masáže
29. 12. 2020Co je to ajurvéda
11. 1. 2021Protože milujeme jídlo a ještě víc, když je kvalitní a „zdravější“ variantě, vytvořili jsme pro vás pár zajímavých Vánočníh receptů, které si zaručeně zamilujete vy i vaše rodina!
Aperitiv z granátového jablka
1 granátové jablíčko – vyklepat semínka a ze 2/3 semínek vymačkat šťávu, zbytek na
ozdobu
200 ml červeného vína bez alkoholu nebo džusu
koření: po špetce mleté nové koření, kardamom a mletý zázvor
Šťávu smíchat s kořením (šejkr), nalít do skleniček a ozdobit granátovým jablkem.
Tatarák z červené řepy (předkrm)
3 červené řepy – oloupat a uvařit, ne zcela naměkko
2 menší jablka – oloupat a s řepou nakrájet na malé kostičky (0,5 cm)
šťáva z ½ limetky nebo citronu
½ PL mletého koriandru
špetka mleté skořice
špetka mletého nového koření
špetka mletého badyánu
sůl a pepř dle chuti
Vše smíchat dohromady a tvarovat kulatým tvořítkem na malý talířek, posypat čerstvou
řeřichou
Polévka z hnědé čočky a se zeleninou
1 šálek hnědé čočky – namočit přes noc, ráno slít a propláchnout a pak ještě jednou před
vařením (červená čočka se namáčet nemusí, pouze propláchnout)
1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru – oloupat a nakrájet na malé kostičky (0,5 cm)
Čong: zahřát v hrnci 1 PL ghí, pak postupně přidávat koření: 1 ČL koriandru, 1 ČL
kurkumy, špetka mletého pepře, špetka skořice, 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru,
zasmahnout, pak přidat nakrájenou zeleninu, opět zasmahnout a zalít 1 l vody a přidat
namočenou čočku a 2 bobkové listy. Povařit do změknutí.
Polévku nakonec dochutit 1 PL citronové šťávy a 1 ČL strouhané citronové kůry.
Ozdobit hromádkou zakysané smetany a snítkou tymiánu nebo petržele.
Semínkové krekry
50 g lněných semínek
50 g mletých lněných semínek
1 PL chia semínek – tato všechna semínka namočit na 20 minut do 150 ml vody a pak
přidat další ingredience:
3 PL rýžové mouky
2 PL sezamových semínek
½ ČL mletého koriandru
½ ČL mletého fenyklu
½ ČL černého kmínu
sůl
2 PL olivového oleje
Umíchat těsto, a to pak polévkovou lžící rozprostřít do placiček na pečící papír na plech.
Péci ve vyhřáté troubě 10-15 minut při 160 st.
Špenátová rýže
1 šálek rýže basmati – namočit půl dne do vody, pak propláchnout a nechat okapat
400 g čerstvého špenátu – propláchnout, blanšírovat krátce ve vroucí vodě a pak
studenou vodou v sítku rychle zchladit.
Čong: 1 PL ghí – rozpálit na pánvi s vysokým okrajem, přidat namleté koření: 2 lusky
kardamomu, 2 hřebíčky, 1 ČL římského kmínu – krátce zasmahnout a přidat okapanou
rýži. Chvilku za stálého míchání opékat, pak zalít 2 šálky horké vody, stáhnout plamen na
minimum, přidat 1 ČL soli, přikrýt pokličkou a nechat dojít 15-20 minut. Pak promíchat
se špenátem a 1 ČL mletého muškátového oříšku.
Losos s kurkumou a citronem (je možné takto upravit i kapra)
4 filety čerstvého lososa
nastrouhaná kůra ze 3 citronů
1 PL hrubě mletého černého pepře
2 PL mleté kurkumy
1 ČL himalájské soli
Lososa marinujte ve směsi koření a citronové kůry přes noc v lednici, pečte na pečícím
papíře v troubě rozehřáté na 200 st. (horký vzduch 180 st.), cca 20 minut.
Dušená zelenina
1 a ½ PL ghí
3 stroužky česneku – na plátky
200 g zimní zeleniny na proužky (mrkev, celer, hrášek …)
½ kapusty, na proužky nakrájené
3 bobkové listy
3 PL citronové šťávy
himalájská sůl, čerstvý mletý pepř
Rozehřát ghí, orestovat česnek, pak zeleninu s bobkovým listem, lehce podusit, nakonec
dochutit solí, pepřem, citronem. Podávat s rybou.
Vánoční kořeněný punč
1 l džusu z červeného vína nebo červené víno bez alkoholu
2 pomeranče
1 ks celé skořice
2 plátky čerstvého zázvoru
5 hřebíčků
1 anýz
1 ČL nového koření
1 hrstka sušené arónie
Džus povařit s kořením a bobulemi arónie, nakonec přidat celou kůru z 1 pomeranče.
Těsně před podáváním přidat šťávu ze 2 pomerančů a každý hrnek ozdobit kolečkem
pomeranče.
Ajurvédský jablečný punč
1 l jablečného 100% džusu nebo jablečného moštu
4 ks badyánu
4 ks celé skořice
8 hřebíčků
semínka ze 2 lusků kardamomu – rozemlít v kamenném hmožďíři
1-2 PL třtinového cukru
Vše povařit cca 5 minut, před podáváním posypat lehce skořicí.
Pečená jablka plněná marcipánovo-brusinkovou náplní
4 jablka – rozkrojit na půl a vydlabat jádřinec
2 PL kukuřičných lupínků
50 g pravého marcipánu s třtinovým cukrem
2 PL brusinkového džemu
1 ČL skořice
špetka mletého zázvoru
6 PL vody nebo jablečného džusu
Z marcipánu vytvořit malé kuličky a ty vtlačte na dno důlků jablek. Ze zbytku marcipánu,
džemu, koření a kukuřičných lupínků umíchejte náplň, kterou se naplní jablka. Ty se pak vloží do pekáčku s vodou nebo jablečným džusem. V předehřáté roubě péci 20-30 minut
na 180 st.