V teplých letních hledáme jakoukoliv možnost ochlazení a proto většinou sáhneme po ledovém nápoji a nebo po zmrzlině. Avšak ajurvéda nevidí souvislost ochlazení s teplotou potraviny, ale s vnitřním ochlazovacím efektu pokrmu. A to např. zmrzlina má právě efekt zahřívací. Ochlazovací potraviny mají podle ajurvédy a TČM JIN vlastnosti, jako jsou: chlad, tma a vlhkost. Čistí nám tělo od toxinů, přebytečného tepla a ochlazují krev. Pomáhají nám od zácpy, časté žízně, bolesti hlavy, trávících potíží, pálení žáhy, pocení, pocitu horkosti, ale také úzkosti a nespavosti.
Pokud budeme sledovat přírodu a budeme stravovat dle toho, co právě v tuto dobu dozrává a co sklízíme, tak se moc nemůžeme splést. K ochlazovací potravinám patří:
Ovoce: vodní meloun, letní jablka, hroznové víno, hrušky, maliny, jahody
Zelenina: chřest, červená řepa, brokolice, zelí, květák, celer, zelené fazolky, brambory, čerstvý špenát, klíčky, cuketa
Obiloviny: ječmen, oves, quinoa, basmati rýže, tapioka
Luštěniny: červená čočka, fazole mungo, bílé fazole, tofu
Ořechy: mandle (nejlépe namočené a loupané), kokos
Mléčné výrobky: podmáslí, kravské a kozí mléko, přírodní jogurt, ghí (je neutrální)
Bylinky: máta, koriandr, kopr
Suroviny:
1 šálek basmaty rýže (pro 4 osoby)
2 šálky vroucí vody (pro samotné vaření)
2 šálky letní zeleniny na kostičky (cuketa, celer, fazolky, hrášek, brokolice …)
1 PL ghí
1 ČL černého hořčičného semínka
1 ČL římského kmínu
1 ČL himalájské soli
bylinky navrch: hladkolistá petržel, koriandr …
Namočit basmati rýži do studené vody na 2-3 hodiny, slít, propláchnout pod čistou vodou a nechat odkapat v cedníku.
Nechat rozpálit silnostěnnou wok pánev, rozpustit vrchovatou lžíci ghí, do rozpáleného tuku přidat 1ČL hořčičného semínka, až začne praskat, přidat 1 ČL džíry (římský kmín), 1 ČL himalájské soli, pak přidat okapanou rýži.
Chvíli ji restovat a pak zalít vroucí! vodou, stáhnout teplotu na minimum. Hned přidat všechnu pokrájenou zeleninu, promíchat, přikrýt pokličkou a nechat na malém plameni dusit 20 min. Pak úplně stáhnout plamen a cca 10 minut nechat dojít.
Podávat se salátem z červené řepy nebo rajtou.
Suroviny:
2-3 červené řepy
2 PL sezamu
2 PL olivového oleje
1 limetka
himalájská sůl
hrst čerstvé máty
Syrovou červenou řepu nahrubo nastrouhat, zakapat limetkou a olivovým olejem, dle chuti osolit – rukama promačkat.
Nechat odležet do lednice a mezitím orestovat nasucho sezamová semínka na pánvi, nechat vychladit. Nakrájet mátu.
Vychlazený sezam a mátu lehce promíchat s červenou řepou.
Suroviny:
1 okurka
1/2 šálku přírodního bílého jogurtu
1 ČL olivového oleje
1/2 ČL črného hořčičného semínka
1/2 ČL mletého římského kmínu
hrst bylinek: různé varianty: kopr, koriandr, čerstvá máta
Na rozpálenou pánev: olivový olej, černé hořčičné semínko – až začne pukat, přidat mletý římský kmín.
Pak nechat vychladnout. Mezitím nakrájet na malé kostičky (0,5 cm) okurku, trocho posolit himalájskou solí a nechat vykapat na cedníku.
Pak přidat jogurt, nasekané čerstvé bylinky a směs oleje s kořením. Dle chuti přidat sůl a nebo šťávu z limetky.
Na min. 12 hodin namočit mandle, pak několikrát propláchnout v čisté vodě. Umixovat ve vysokorychlostním mixeru na kaši, přidat zmražené ovoce (jahody, maliny), event. kokosový cukr, rozmixovat a podávat. Nebo nalít do nanukových tvořítek.