Zdravé srdce v květnu
7. 5. 2021Zdravý krevní oběh v červenci
30. 6. 2021Pro naše vyvážené zdraví i dobrou pohodu je důležité zdraví našich orgánů a celková harmonie organismu založená na rovnováze mezi energiemi jin a jang. Podle tradiční čínské medicíny (TČM) můžeme naše orgány ovlivnit fyzicky (pohybem, stravou) a energeticky, např. akupunkturou, meridiánovou masáží a také cvičením jin jógy.
V červnu je oslabená dráha tenkého střeva, a proto se celý měsíc budeme věnovat tomuto orgánu, abychom jej posílili, a na lekcích jinové jógy podpoříme energii v dráze tenkého střeva.
Něco málo z anatomie a důležité informace o tenkém střevě:
Střeva celkem mají 7 m, tenké střevo 5 m a jeho jednotlivé části: dvanácterník 25 cm, lačník 2,5 m, kyčelník 3,8 m. Tenké střevo se nachází pod žaludkem, pak pokračuje ve střední a spodní části břicha a dále přechází do tlustého střeva. Je centrálou lidského těla, ve kterém dochází ke vstřebávání živin do krve. Střevní enzymy společně s enzymy slinivky a žlučníku štěpí potravu na jednodušší složky (bílkoviny na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry, tuky na jednodušší složky). Vnitřní stěny tenkého střeva jsou pokryty klky, které vytváří absorpční plochu pro vstřebávání výživných látek do těla a současně filtrují odpadní látky, které nepouští dovnitř a vylučují dál do tlustého střeva.
Důležitou součástí tenkého střeva je střevní mikrobiom, který ovlivňuje nejenom imunitu, ale i nervový a hormonální systém, emoce a dokonce i naše chování. Pro naše zdraví je zásadní, aby byl mikrobiom vyvážený.
Zajímavosti o střevě:
Střevem projde 1 t potravy.
Střevo je jedno z nejhustěji osídlených povrchů na Zemi.
Čím pestřejší je složení střevní mikroflory, tím jsme zdravější.
Ve střevech sídlí nejen zdraví, ale také štěstí.
Pohled TČM: Tenké střevo je párovým orgánem se srdcem. Srdce chrání a zbavuje ho přílišné horkosti a napětí. Oběma orgánům je přiřazen element ohně.
Meridián tenkého střeva začíná na nehtu malíčku, vede pak boční stranou paže vzhůru po předloktí a za loket, pokračuje vzhůru zadní stranou paže a vede do ramene nad lopatkou, přes postranní část krku do tváře a končí před uchem.
Energie tenkého střeva je nejsilnější v čase 13:00 – 15:00 hod. a nejslabší aktivita tohoto orgánu je v době 1:00 – 3:00 hod., takže se nedoporučuje jíst po 22 hodině.
Je to místo, které má funkci pomyslných vah: rozhoduje se nad tím, co je pro nás prospěšné a co ne, odděluje čisté od nečistého, použitelné od nepoužitelné části potravy. A je to tzv. mozek břicha: nevyjádřené a nezpracované emoce (vše, co tu na všech úrovních odkládáme) mají pak za následek nerovnováhu energií. Následkem toho se mohou objevit další pocity jako je smutek, frustrace, nedostatek radosti, žárlivost, nenávist, nevraživost. Po fyzické stránce může nerovnováha vést k napětí svalů břicha, k bolestem v podbřišku, v loktu, krku a v ramenou, špatné pohyblivosti ramen a krční páteře. Pokud je energie v dráze tenkého střeva vyčerpaná, dochází k potížím v přijímání živin a k podvýživě, nevolnosti, bolesti žaludku, nadýmání nebo průjmům, k celiakii a k různým alergickým reakcím.
Tipy pro posílení funkce tenkého střeva:
Úprava jídelníčku: přírodní bio jogurty s vysokým obsahem bakterií Acidofilus, saláty, čerstvé ovoce, nejlépe hořké chuti a rostoucí u nás v tomto období: špenát, zelené saláty, medvědí česnek, čekankové puky, chřest, jahody, rebarbora, smetanka lékařská, kopřiva.
Bylinné čaje: řepík, kontryhel, máta, ostropestřec
Ajurvédské čaje: Guduchi, Shunti, Khana (máme ve studiu)
Aromaterapie: Příznivé uvolňující a protizánětlivé účinky má heřmánek a majoránka, zklidňující a posilující účinky pak bazalka, máta citronová, pepř, cypřiš a grapefruit.
Masáže: Prospěšná je automasáž břicha po směru hodinových ručiček, jemným hlazením, kolem pupíku. Při masáži dýchat zhluboka do břicha.
Masáž meridiánu tenkého střeva poklepáváním.
Reflexní terapie: reflexní ploška tenkého střeva je na každém chodidle zespodu z vnitřní palcové hrany chodidla, před patou. Můžete ji kolem 1 minuty stlačovat.
Jógová praxe: Tenké střevo můžeme ovlivňovat střídavým stlačováním (apanasana , pozice motýlka s předklonem, kobylka, kobra, luk, kleště), protahováním břicha (záklonové pozice: velbloud, ležící hrdina, poloviční most, rotace v leže a v sedě).Dechové a očistné techniky: bastrika, kaphalabati, agnisara, naulí
Pro celkovou očistu trávící soustavy doporučuji zvolit alespoň 1x v roce očistnou techniku šankhaprakšálana nebo některý z půstů dle tělesné konstituce.