Protože milujeme jídlo a ještě víc, když je kvalitní a „zdravější“ variantě, vytvořili jsme pro vás pár zajímavých Vánočníh receptů, které si zaručeně zamilujete vy i vaše rodina!
Co budeme potřebovat:
Brambory
Červené zelí
Brambory:
Kokosové hoblinky a sezamové semínko upražte nasucho na pánvi, přidejte uvařené brambory a zakápněte limetkovou šťávou.
Zelí:
Nakrájené hlávkové zelí duste v hrnci pod pokličkou s trochou vody. Na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte ocet a pak nalijte na zelí, dochuťte a chvíli nechte dusit pod pokličkou.
Co budeme potřebovat?
Koření a cukr smíchat s 1/3 šálkem vody. Ovoce dát do zapékací misky, dužinou nahoru, pokapat kořenící směsí a navrch ghí a zapéct v troubě (20-30 min. do změknutí). Na upečené ovoce je možné dát zakysanou smetanu s kardamomem a medem.
Šťávu z ovoce pomalu zahřívejte ve větším hrnci. Pak přidejte skořici, hřebíček, koření, zázvor a kardamom. Nechte 10 minut rozležet již bez zahřívání. Nakonec přidejte víno a zahřívejte dalších 10 minut (Nevařte!). Můžete osladit podle chuti třtinovým cukrem (váta, pitta) a nebo medem (kapha).
Co potřebujeme?
bez přidaného cukru a se skořicí (Skořice má stimulační účinek na krevní oběh a trávení, snížuje také hladinu krevního cukru a cholesterolu)
Namočte ořechy, datle a hrozinky přes noc do vody (čerstvé nemusí). Nakrájejte datle a hrozinky na malé kousky a smíchejte s jemně mletými ořechy a zbývajícími přísadami. Vytvarujte malé kuličky a obalte v raw kakaovém prášku se skořicí, strouhaném kokosu a nebo mletých oříšcích. Uchovávejte v chladničce (max. 1 týden).
Co potřebujeme?
Pomalu zahřívejte mléko v hlubokém hrnci, pak přidejte za stálého míchání rýžové vločky, pak ghí a koření, pak i sušené ovoce a mandle. Pomalu zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí (5-10 minut).
Jako variantu můžete použít obilné vločky (ale delší doba vaření) nebo jiné druhy sušeného ovoce. Doporučuji vyzkoušet i jiné variace koření jako: skořice, hřebíček, zázvor nebo skořici, nové koření, badyán nebo šafrán a kardamom.
Co potřebujeme?
Za stálého míchání přiveďte mléko s obilninou do varu, pak přidejte ghí a koření a vařte na mírném ohni 3-5 min. Experimentujte s kombinacemi: hrozinky, sušené fíky, datle, meruňky, švestky… a také s kořením: badyán, anýz, fenykl a kurkuma.