Pro všechny slečny
15. 12. 2019Filozofické okénko – Kniha 2, sutra 7,8
6. 1. 2020Protože milujeme jídlo a ještě víc, když je kvalitní a „zdravější“ variantě, vytvořili jsme pro vás pár zajímavých Vánočníh receptů, které si zaručeně zamilujete vy i vaše rodina!
Opečené brambory se sezamem a limetkovou šťávou (2 porce) a červené zelí
Co budeme potřebovat:
Brambory
- 3 PL sezamových semínek
- 3 PL kokosových vloček (hoblinky)
- 2 špetky soli
- 4 velké brambory – uvařit
- šťáva z 1 limetky
Červené zelí
- 1/2 hlávky červeného zelí, nakrájet
- 1/4 jablečného octa
- 1/2 ČL černého pepře
- 2 PL třtinového cukru
- 2 PL olivového oleje
- 3/4 ČL soli
- 2 cibule, nakrájet
Brambory:
Kokosové hoblinky a sezamové semínko upražte nasucho na pánvi, přidejte uvařené brambory a zakápněte limetkovou šťávou.
Zelí:
Nakrájené hlávkové zelí duste v hrnci pod pokličkou s trochou vody. Na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte ocet a pak nalijte na zelí, dochuťte a chvíli nechte dusit pod pokličkou.
Pečená jablka nebo hrušky s vanilkou, muškátovým oříškem a hřebíčkem
Co budeme potřebovat?
- 1/4 ČL mletého hřebíčku
- 1/4 ČL mletého muškátového oříšku
- 4 jablka a nebo hrušky – rozpůlit, vydlabat jadřinec
- 1 ČL třtinového cukru
- 1 špetka mleté vanilky
- 1 PL ghí
Koření a cukr smíchat s 1/3 šálkem vody. Ovoce dát do zapékací misky, dužinou nahoru, pokapat kořenící směsí a navrch ghí a zapéct v troubě (20-30 min. do změknutí). Na upečené ovoce je možné dát zakysanou smetanu s kardamomem a medem.
Svařené víno s ajurvédským kořením
- 1 litr červeného vína
- šťáva ze 2 citronů
- šťáva ze 2 pomerančů
- 1 ČL mletého kardamomu
- 1 ČL mleté skořice
- 2 cm čerstvého zázvoru, nakrájet na plátky
- 1/2 ČL hřebíčku
- 1/2 ČL nového koření
Šťávu z ovoce pomalu zahřívejte ve větším hrnci. Pak přidejte skořici, hřebíček, koření, zázvor a kardamom. Nechte 10 minut rozležet již bez zahřívání. Nakonec přidejte víno a zahřívejte dalších 10 minut (Nevařte!). Můžete osladit podle chuti třtinovým cukrem (váta, pitta) a nebo medem (kapha).
Kokosové a datlové koule (15-20 ks)
Co potřebujeme?
bez přidaného cukru a se skořicí (Skořice má stimulační účinek na krevní oběh a trávení, snížuje také hladinu krevního cukru a cholesterolu)
- 1 šálek čerstvých a nebo sušených datlí
- ⅓ šálku hrozinek
- 150 g strouhaného kokosu
- 150 g mletých ořechů nebo mandlí
- 1 ČL skořice
Namočte ořechy, datle a hrozinky přes noc do vody (čerstvé nemusí). Nakrájejte datle a hrozinky na malé kousky a smíchejte s jemně mletými ořechy a zbývajícími přísadami. Vytvarujte malé kuličky a obalte v raw kakaovém prášku se skořicí, strouhaném kokosu a nebo mletých oříšcích. Uchovávejte v chladničce (max. 1 týden).
Rýžová kaše
Co potřebujeme?
- ½ l plnotučného mléka (pro typy Vata nebo Pitta ½ smetany a ½ vody, pro typy Kapha ½ plnotučného mléka a ½ vody)
- 6 PL rýžových vloček
- 2 PL hrozinek
- 1 sušený fík, nasekaný
- 1 PL sušeného mandlového nápoje nebo 4 mandle, namočené přes noc, poté oloupané a umleté
- 2 špetky mleté skořice
- 3 celé ks cardamomu
- 1 PL ghí
Pomalu zahřívejte mléko v hlubokém hrnci, pak přidejte za stálého míchání rýžové vločky, pak ghí a koření, pak i sušené ovoce a mandle. Pomalu zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí (5-10 minut).
Jako variantu můžete použít obilné vločky (ale delší doba vaření) nebo jiné druhy sušeného ovoce. Doporučuji vyzkoušet i jiné variace koření jako: skořice, hřebíček, zázvor nebo skořici, nové koření, badyán nebo šafrán a kardamom.
Ovesná kaše se sušeným ovocem (1 porce)
Co potřebujeme?
- 200 ml rostlinného mléka nebo 100 ml smetany a 100 ml vody
- 4 PL čerstvě mleté špaldy nebo jakýchkoli vloček (předem namočit do vody, min. 30 min.)
- 2 PL sušeného ovoce (hrozinky, jablečné nebo hruškové křížaly, švestky, fíky, meruňky…)
- ½ ČL ghí
- špetka mletého zázvoru
- špetka mleté skořice
- špetka mletého kardamomu
- ½ ČL hnědého cukru
Za stálého míchání přiveďte mléko s obilninou do varu, pak přidejte ghí a koření a vařte na mírném ohni 3-5 min. Experimentujte s kombinacemi: hrozinky, sušené fíky, datle, meruňky, švestky… a také s kořením: badyán, anýz, fenykl a kurkuma.